fredag 30. april 2010

Nå er det helg!

Mens jeg fremdeles var på jobb kom det sms fra mannen: "hentelapp kommet". Her er det samarbeid altså, han vet hva jeg vil vite! Jeg visste at det var fra Zimtrade, for de hadde sendt mail om at det var noe på vei. Ikke kunne jeg huske at jeg hadde bestilt noe, men tar fremdeles i mot alt med stor takk - mot bedre vitende :-) Det er FULLT, men det var nå kanskje ikke noen nyhet lenger... Nåh - jeg har likevel fått plass til 11 Fuchsia-stiklinger - hengefuchsia mix og 3 Fuchsia "First yellow". Ja - det skal visst være den første gule Fuchsia som er laget, og selv om jeg ikke er spesielt begeistret for gult, så måtte jeg bare prøve for å se om dette virkelig er sant. Snakker om Fuchsia, men på bildet er det bilde av knoppen som snart kommer til å sprette ut på morelletreet. I et gammelt 1/2 vinfat på terrassen står det. Lite og snart fullt av blomster. I fjor var det store, søte, mørkerøde moreller. Kanskje 30-40 stk. I år blir det kanskje enda flere? Hvis det nå har kommet et bilde ca. her - så er visst det en orange fylt surfina. Finnes det orange surfina også? Hmmm.... den skal jeg kanskje ikke ha til neste år. Hvor skal den passe mon tro?
Jeg var innom et par Hagesentere på vei hjem fra jobb. Måtte ha litt mer flytende gjødsel til drivhusbruk, jord til prikling, og torv! Når jeg først var i nærheten kom det kjapt med en Pelargonium "Dronning Ingrid" og en drueranke "Chardonney".
 Ja, det var torv det var anbefalt i stedet for lecakuler i potter og kasser. Jeg gikk ens ærend ned på torvet til han som var på hagelaget og hadde fortalt oss om krukker og potter. Han har jobbet over 20 år på planteskole, og har utsalg på torvet i byen. Jeg fortalte at jeg helt hadde glemt hva han anbefalte, og svaret kom før jeg hadde snakket ferdig - "torv".  En dame som sto der fattet også interesse, og hun anbefalte furukongler for å hindre jorden i å tette dreneringen. Jeg har hatt flate steiner for å hindre dreneringen i å gå tett. Det virker, men det blir veldig tungt.
Husker at fagmannen sa at en ikke skulle la krukkene stå rett på jorden uten fat under - da kan dreneringen tette seg, og han mener det er nødvendig med litt luft under dreneringshullene for at en skal være sikker på at plantene ikke drukner. 
Jeg var på hagesenteret hvor jeg kjøpte torv og da fortalte jeg til ekspeditøren hva jeg hadde hørt. Der kom det ganske kontant "det kommer til å bli vått i jorda hele tiden" - med andre ord "det kommer aldri til å gå bra"? Jeg spurte også etter jord med små lecakuler i. Det har jeg brukt som jord når jeg priklet, og det har jo beviselig vært vellykket? Men - nei, leca det var ikke tingen i priklejord, da var det bedre med.....  
Da skjønner du vel at det ikke var Plantasjen jeg var på - men dit kjørte jeg etterpå - for å kjøpe jord med små lecakuler :-) Det er visst mange meninger om alt, og jeg vet ihvertfall ikke hva som er rett til enhver tid - men - jeg prøver torv istedet for lecaculer i år. Det vi kan være nokså enig om er vel god jord i potten, - alltid god drenering, og lett gjødselblanding ved hver vanning. Resultatet vil jo vise seg i løpet av sommeren, og med det sier jeg GOD HELG!

torsdag 29. april 2010

Snart fredag :-)

Ja, jeg lengter etter helgen! Det er det nok flere som gjør. I går var jeg på møte i hagelaget. Vi fikk et glitrende foredrag av en god gammel traver i faget. Han snakket engasjert og interessant om planting i krukker og kasser. Jeg har fått nye ideer om hva jeg kan gjøre, og hva jeg kan plante. Tips om å legge 3 planter på skrå ut av krukken - (i hver sin retning selvfølgelig) - så vokser det både opp og bort, og blir en jevn og fin "kule". I motsetning til hvis vi setter plantene rett opp og ned i krukka - og de vokser kun oppover - og det blir høyt. Gjødsel i hver vanning og god jord - ikke lecakuler som drenering i krukker. Ja - og mye mer fikk vi med oss. Jeg liker disse kveldene. De er informative og sosiale. Noe stort hell i loddsalg og åresalg har jeg fremdeles ikke. Da er det godt at drivhuset er fullt at godsaker :-) Jeg har vel strengt tatt nok blomster. Som om ikke det var nok, kom det beskjed om at bestilling fra Bakker var ankommet posten..... så i dag har jeg plantet 3 stjerneskjerm, 3 krypende steinfrø og 5 tvikattost. Jeg har ventet lenge på disse, og vet akkurat hvor de skal stå på fjell og i bed. De var i bemerkelsesverdig fin form etter å ha vært på tur i 8 dager - sikkert fra Holland. Spirer og grønne blader på alt :-) Bildet du ser er Mirakelblomsten min. Jeg syns den blir finere og finere jo mere blomsten spretter ut.
I dag kom jeg vel på det nærmeste å "drukne" noe i drivhuset. Det har vært litt "så her og der" med vanning denne uken. Så i dag vannet jeg skikkelig! - med det resultatet at jeg måtte bære ut å skifte plantekasse til en, og sannsynligvis skal jeg ta en tur for å se om vannet er drukket opp av en del andre. Nå skal jeg bare slappe av og lese din blogg - eller andre sine blogger.  Ha en trivelig kveld!  

tirsdag 27. april 2010

Tar feil av og til :-)



Ikke hele tiden da, men av og til - denne primulaen er jo så flott. En lekker forfriskning til rosa, rødt, orange. Det var ikke den jeg tar feil av. Det er bildet nedenfor......

Det vil si Alunrot - det trodde jeg at jeg bare hadde 3 stk. av - men se til høyre i bildet... Det var der jeg tok feil. Det tok lang tid før jeg skjønte at det ikke var blodbeger, men Alunrot :-) Nå har jeg mer enn nok av begge deler for denne sommeren.




Helt nederst er det minipenne som blomstrer. Plantet ut og trives alle sammen.

I morra skal jeg på møte i hagelaget igjen - "Blomster i krukker og kasser" er tema, og det nærmer seg jo med det. Tips tas alltid i mot med stor takk, enten det gjelder blomster eller blogg. En slitsom uke, men - det kan jo være at jeg blogger litt likevel. Ha det så lenge!

søndag 25. april 2010

Søndag = hagearbeid

Mange bilder i dag. Det er jo det som er problemet i bloggen min. De hopper og danser, og da er det ikke så mange bilder jeg setter inn til vanlig, men i dag hadde jeg lyst å vise litt av hvert, og da tror jeg det bare blir slik som dette. Bildet nr. 1 er plantekassene som jeg er helt avhengig av. De svarte nederst på bildet var de jeg fikk kjøpt på Felleskjøpet - det er VEFI plantekasser med dreneringsriller. På den øverste har jeg klippet til kapillærmatte, som vannet suger opp, og da tar plantene vann når de vil - så lenge jeg har fylt på nok. Av en eller annen grunn har bildet som skulle vise det som blir kalt "undervanningsbrett" havnet langt nede. Når du finner det, så ser du at også det brettet har kapillærmatte. Der setter jeg plantebrett med dreneringshull - eller bare potten direkte ned på. Du skjønner vel at det blir vanskelig når tilvenningen skal begynne. Jeg har over 1000 potter i forskjellige varianter, og det blir noen turer inn og ut hvis de skal bæres uten et brett der flere kan være med.
Dette bildet er tatt av blomsterbedet foran huset. Det begynner allerede å bli fullt....
I tillegg til å ta bilder har jeg vært murer i dag. Jeg har støpt gjerdestolpene fast i muren igjen. I det minste håper jeg at de er fast igjen :-) Det er faktisk ganske greit å mure. Kanskje jeg skal prøve meg på noen figurer og krukker etterhvert? Bildet etterpå er av Øyeblomst, og den har fått sin første blomst i dag, så da måtte jeg vise frem hvordan den blir :-)
Det er vel ikke vanskelig å se at  Rabiata er trøtt? Jeg vedder på at hun har hatt en aktiv natt. Det går uansett greit, for hun er fikset og ordnet på alle kanter. På bildet ligger hun godt tilrette i en kleshaug som datteren legger igjen i sofaen på TV-stua. 
Mirakelblomsten (60%`n) blomstrer. Skal tro om det blir igjen noe blomster til i sommer. Får håpe det ikke er slutt før jeg får plantet ut. For sikkerhetsskyld skal jeg ikke plante ut før etter 17. mai - eller rundt omkring der. Tradisjonelt tør jeg ikke ta sjansen på frostnatt, og det har gått greit etter den datoen i alle år - så bank i bordet!
Ja - så kom undervanningsbrettet i rekkefølgen, før et lite oversiktsbilde av et plantebrett høyt oppe på veggen i drivhuset. Det er "berre lekkert" men burde vel stått i ampler og krukker rundt omkring i hage, terrasse og pergola.
Jeg er riktig så irritert over at jeg ikke får plassert bildene slik jeg vil, men håper dere kan ha en hyggelig liten lese- og kikkestund likevel. Ha en fortsatt god søndag!

lørdag 24. april 2010

Hurra for Felleskjøpet!

Nå hadde de plantekasser uten drenering til salgs!!!!! Damen spurte om det var jeg som hadde vært der og spurt om de kunne ta de inn. Det måtte jeg bare bekrefte. Og ikke nok med det - pallekarmer til en brøkdel av prisen på Plantasjen. Ikke nye - men god som ny! Jeg fikk god service, og ble kjempefornøyd. Hvis de fortsetter sånn, så blir det god jord til salgs der også. Jeg sa at det var for sent med så- og priklejord - og jeg ville ha god kvalitet - slik som gartnerne bruker :-) Nå får vi se om de er lydhøre igjen. Hvis ikke så kan jeg jo ta en tur til Kulien igjen - der har de jo gartnerjord. Jaja - vi får se.
I dag har det vært nydelig vær, men ikke så veldig varmt. Jeg bestemte meg for å benytte finværet til å få ut mest mulig fra drivhuset. Ikke riktig alle, men mange flere enn i går ihvertfall. Det ser helt ut som et gartneri som bare venter på at kundene skal komme, for det er utrolig mye som blomstrer :-) Jeg visste ikke at jeg hadde så mye petunia og surfina som jeg tydelig har. De gjør nå utrolig mye ut av seg med de fine fargene, og ikke minst blomstervilligheten deres. Jeg har ikke bestemt meg for om de skal være ute i natt - eller om jeg må bære på alt plass igjen for natten. Jeg får vurdere litt utover kvelden. Mine to flasketre ser ut til å trives. Det er det minste som er på bildet, og de er utrolig finurlige i veksten. Den andre har mye lengre stamme, men, bladverket er ca. like stort. I morra skal de få nye og større potter tenker jeg. Nå har Bakker sendt mail at de den 20. og den 22. sendte varer som jeg bestilte. Jeg er ikke så veldig fornøyd med at det enda ikke er kommet hentelapp. Det vil i så fall si at den første forsendelsen tar nesten en uke fra den blir sendt - før jeg får den. Det skal bli spennende å se om det er noe vellykket. Det er vel lov å klage hvis det ikke går bra, og enn så lenge venter jeg fremdeles. Det er kommet blomster på en stikling jeg kjøpte på Plantasjasjen. Det var en pelargonium "Royal Blue" - kan vel ikke klage på hverken form eller farge. Og med bildet av den - ønsker jeg deg en god lørdagskveld!   

fredag 23. april 2010

45 plantekasser....

.... viste opptelling i drivhuset i dag. Omtrent en 1/7 bar jeg ut da jeg kom hjem fra jobb, og da jeg skulle bære de inn igjen nå i kveld, da tenkte jeg - uff, hvor mange har jeg egentlig? Det er ikke så rart at alle butikker er utsolgt for plantekasser kanskje? Jeg har tatt bilder i dag også - se bare.... Abutilon - Rød balkonglønn. Kjent for mange som stueplante på 50-60 tallet. Denne er den gamle, høye og storblomstrete sorten ifølge - Zimtrade tror jeg det var. - Og ja - det er i drivhuset det blomstrer så godt.
Det var så utrolig gøy å ta bilder i kveld - hva med denne fylte hvite surfinaen....

Fattigmannsorkideen kommer i hvit, rosa, blå, lilla og you bare name it.... Spesielt mønster på blomsten - litt tigeraktig liksom... Grrrrr..... Lett å få til er de også. Skal nok finne en fin plass der de kan fylle ut mellom noe mere traust som motvekt.

Som tidligere nevnt er prosjekt "ny pergola" i gang. Så langt er det plattingen som skal rettes opp. Den helte litt - bare litt feil vei. Jeg skulle steke vaffler der i fjor sommer, men røra rant bare til ene siden... Så nå har mannen skrudd av plankene og skal ha en frihelg fra kona... Neida, så ille er det vel ikke, men gressenke er jeg ihvertfall :-)
Jeg balanserer inn og ut med vannkanner og plantekasser, og trøster meg med at det er riktig så forbigående. Nå i helga skal jeg mure noe som ble skadet da pergolaen raste i fjor vinter, og så kan plankene skrus fast igjen - så fort vi har fått den i vater.
Værmeldingen er slett ikke så verst for helgen, så da er det håp om at jeg kan sette ut alt og til og med få støvsuge og rydde litt inne der :-) Sikkert gjøre litt andre ting i hagen også:-) Ha en god helg!

torsdag 22. april 2010

Snø i lufta, kaldt og.....

..det blomstrer! Den på bildet er en temmelig nydelig Valmue som heter Black Peony. Store knopper venter bare på å springe ut, og dette er den ene som ikke klarte å vente lenger :-)
I dag haglet det hos oss faktisk, men - ingenting tar skade av det i hagen tror jeg. Det trives ihvertfall det jeg har plantet. Spesielt ser Penne og minipenne helt strålende ut. Gjetter jeg riktig hvis det norske navnet faktisk er stemorsblomster - stor og liten? Det er første året jeg har bestilt frø fra Sverige, og jeg er redd for at navnene jeg bruker bærer litt preg av det :-)
I morra er det fredag...... :-) Ha en fin kveld!

onsdag 21. april 2010

Jobb hele dagen, men...

... jeg kom meg til slutt hjem for å vanne mine grønne små vidundere :-) To lange dager med jobb, og da er det ikke greit å få vannet alt før sengetid! I kveld har jeg vært en tur ned i drivhuset for å forsikre meg om at alle beboerne har fått nok vann. Samtidig fikk jeg samtidig øye på et par planter med besøk av små grønne bladlus. Behørig sprayet med lusekverk er de nå. De gir nok ikke opp, men det gjør jo ikke jeg heller!
Snø har det vært i lufta de siste dagene. Ingenting har lagt seg på bakken, og glad er vi nå for det. Heller ikke temperaturen er noe å skryte av. Samtidig er det brannfare i skogen, og ikke meldt noen mengder av nedbør de nærmeste dagene. Heldig og glad er den som kan holde seg i drivhus og hage (når ikke arbeidsdagene blir for lange).
Klosterklokkene på bildet har stått i blomst i ca.3 uker nå. De er først ute å blomstre om våren, og de formerer seg fra år til år. Nå har jeg så mange at jeg kan gi bort noe løk til venner og kjente. Paradisblomsten (som spirte tross bare 60% sjanse) har store knopper og kommer nok til å slå ut i full blomst i løpet av kort tid. Det er mye annet som er like før også, og jeg skal ta en grundig gjennomgang igjen til helga. Jeg har noen spesielle sorter som  jeg er veldig spent på, men akkurat nå har jeg ikke veldig oversikt over hvor de er :-) Snur og vender på plantekarene i forhold til høyde og bredde, vanningsbehov, osv. Da går det litt i surr når hverdagen ellers tar litt overhånd. Akkurat nå skal jeg finne jeg en god kopp med te og bare kose meg. Det håper jeg du kan gjøre også!

mandag 19. april 2010

Uff da - men skal ikke klage...

Kom hjem fra jobb og fikk helt bakoversveis da jeg kom ned til drivhuset. Jeg skulle nok ikke latt være å vanne i går likevel. Hadde besøk utover kvelden, og tenkte at det nok gikk bra - men - det er skummelt. Nesten alt er i små potter, så de trenger vann nesten hver eneste dag når det er sol. Tok ikke bilder der idag - det var et trist syn. Men - NÅ... etter 70-80 liter med lunkent vann fra kjøkkenbenken, mens Blomsterguri fikk en kopp kaffe og nyhetene servert, - har de tatt til vettet og reist seg opp igjen. Har ikke tenkt å klage mer om det. Syns så synd på dere som har fått snø igjen! Jeg har sendt varme tanker til dere, så da håper jeg det smelter fort :-) Merkelig vinter i år, men det må vel bare gå den rette veien likevel. Kameliaene blomstrer og tre av de er veldig fine. Kamelia Japonica har nok hatt det litt for kaldt, så bladene har gulnet. Krysser fingrene for at hun tar seg opp igjen utover sommeren. Har plassert disse tre skjønnhetene ved inngangspartiet - som ligger helt inntil veien i vår lille blindgate. Da er det nok flere som nyter synet av disse tenker jeg :-) Ha en fin mandagskveld!

søndag 18. april 2010

Må bare....

... vise soluret fra en bedre vinkel :-) Jeg har helt forelska meg i det, og det er godt plassert. Uansett hvor du er i min hage vil du treffe på denne sterke karen som løfter jorden med en pil til himmelen! Så godt at det er på plass der det har vært ønsket i mange år!

I dag var det meldt regn på sørlandet, men solen har skint fra blå himmel, og selv om det har vært litt kjølig vind, har det vært helt deilig å være ute. Jeg har plantet ut en del av det som jeg hadde satt ut for et par dager siden. Det er stauder, og hvis været holder seg slik som nå, da holder de seg godt. Mens jeg plantet fikk jeg også luket det som jeg ikke hadde sett før, og - nå har jeg lokalisert vårvortemelken som jeg fikk fra en nabokone for flere år siden. Den har nok ikke likt å bli flyttet, og etterhvert kommer en stor hosta og skjuler den med bladene sine. Hostaen skal derfor flyttes - og deles en av disse dagene. Vårvortemelken er en nydelig vårblomst, og den skal få gode vokstmuligheter uten å bli flyttet på nytt.

Jeg har laget meg ventebed, og flyttet flere busker som jeg er i tvil om lever... og hortensiaer som ikke lenger var på riktig plass. Da er det klargjort for en del storvokste Malva-planter. En del av de er forresten flerårig, så de blir vel bare større året etter? 
Under besøkene på Kulien fikk jeg mange stiklinger av noe som kun var merket "Lime". Det er nok surfina Lime, og den blomstrer nå...

Ha en fin uke folkens!

lørdag 17. april 2010

Svovel-lukt i hagen...

Ja, vi kjenner det godt i perioder - svovellukten. Skrekkelige greier dette. Jeg er glad jeg ikke har planer om å fly med det første.
Jeg har knipset litt bilder i dag også.... Dette er Petunia sophistica lime bicolor. Husker da jeg så bildet på Impecta sine sider, - gikk nesten amok - DEN skulle jeg ha! Jeg sådde en god del frø, og de var utrolig spirevillig og vokser helt greit. Det er som regel greit med Petunia.
I dag har jeg tatt opp 2 klematis-røtter og satt de ned i en 20 litersbøtte. De var plantet for å klatre på pergolaen, og nå er grunn-arbeidet i gang med den nye. Klematisene sto da i fare for å bli ødelagt i prosessen. Skikkelig prosjekt på gang her de neste 2-3 ukene :-) Ny pergola!!! JAAAA! Gjett om jeg gleder meg, og nå jeg er ikke lei meg for å ha fått en ny sjanse til å få den slik jeg helst vil. 

Det har kommet spørsmål om sort på det første bildet i forrige innlegg... det var en Malva Sylvestries stripes elller Brave Heart. Jeg har bestilt frø fra to forskjellige forhandlere, og de har ikke samme navnet til slutt :-)
Jeg har prøvd å avhjelpe trengselen i drivhuset med å sette ut en kasse med forskjellig som jeg tror tåler det. Det er Koreansk plymspirea, pense, og minipense, to forskjellige akeleier - en jeg har sådd, og en jeg har fått. I tillegg setter jeg ut om dagen, og flytter inn om kvelden. Det er en aktiv årstid og mye skjer på kort tid - både med det som vokser, og med planer i hagen. Energien er på topp nå på våren, og det har gjort godt med flere dager med sammenhengende sol - tross all vannbæring det har medført. En liten kikk i frøkassene mine bekrefter at det er mye mer spennende på gang. Det lover godt i forhold til flere bilde-rapporter i bloggen. Ha en fin lørdagskveld!

fredag 16. april 2010

Bilder fra drivhuset - i dag

Jeg har brukt et par timer (eller litt mer) på en hel gjennomgang av alle plantene mine. Tok med meg kamera og macro-linse, og her ser du noe av resultatet. For enkelhetsskyld har jeg bare brukt hukommelsen, og ikke fått med meg riktig hva alt heter..... Jeg orker ikke ned i drivhuset igjen i kveld - og helt nederst ser du hvorfor!

Malva

Cosmos

Rosa fylt Surfina


Lys rosa Surfina


Forskjellig i en plantekasse



Det er ikke så enkelt å se merkepinnene om dagen - og ihvertfall ikke om kvelden :-)
Ha en riktig fin kveld!



torsdag 15. april 2010

Hagegal møte i går

Det var kjempekoselig!
Hadde med meg litt forskjellig som jeg fikk gitt bort mesteparten av, men selv om bagasjerommet på bilen var fullt, så syns det ikke i drivhuset :-) Kanskje litt bedre gulvplass da. Jeg fikk noe med meg hjem også - hadde ikke tenkt at jeg skulle det, men - har ikke så god motstandskraft for ting jeg ikke har fra før. Så da ble det slik. Et par pellis, en fuksia-stikling, og - hmm.... hvordan skrives det... slik som er godt til grillmat og slik.
Etter jobben i dag har jeg plantet ut det meste av det jeg hadde meg meg hjem - en stor rot med lilla (motorsykkel)hjelm, juleroser (både en jeg fikk og de to hvite jeg har kjøpt før i år), Anemone og Tusenfryd som har vært påskepynt. Noen busker jeg fikk har jeg satt i en ventekasse med jord foreløpig. Jeg må få gravd opp de buskene som kuldegradene har tatt knekken på. Det er nemlig der de skal få stå. Husker ikke hva de heter i farta. Og så skal jeg tenke litt mer før jeg finner ut hvor sommerfuglbusken jeg fikk skal plantes :-)
Jeg har vært litt rundt å knipset, og fant denne primulaen med så skarp og fin farge i trappebedet!
Det var forresten i dag jeg skulle på fotokurs.  Det ble avlyst - og jeg ble flyttet over til et annet kurs som skal være 5. mai. Litt irriterende når jeg var så motivert for det, men slik er det med den saken. Ha en fin kveld!

tirsdag 13. april 2010

Ser det fullt ut?

Ja - jeg ville blitt overrasket hvis du ikke syntes det. Enda har jeg ryddet plass til beina i dag, - bare så jeg kunne få vannet alt som tørker i denne solen :-)
Det er så fullt at jeg faktisk må ommøblere litt nesten hver dag. Den ene prøver å kvele den andre - kan umulig være sunt nå en drøy måned før utplanting!
Jeg har flere leveranser i vente, men jeg prøver å fortrenge det inntil de står her. Roser, pelargonium, stauder..... jah haaa - dette blir gøy!

Etter jobb må jeg passere en  Mester Grønn butikk på vei til bilparkeringen. Der hadde de i dag en fristelse for mye.... Se så fin denne "kulen" med fugl og blomster er. Tusenfryd "Bellis perennis" - kan jo plantes ut etterhvert også. Litt mer historie om de forskjellige staudene kan komme etterhvert. Jeg har nemlig gått til innkjøp av en bok som heter Stauder i norske hager, skrevet av Knut Langeland. Han har skrevet om staudenes historie og hvordan få en fargerik hage med stauder. Det er spennende å lese historien bak blomstene også - ikke bare praktisk informasjon. Men - mer om det ved en senere anledning. Jeg har et styremøte i MC-klubben om en halv time, og som kasserer må jeg vel møte... Ses! 

søndag 11. april 2010

Solur på stubben

Endelig! Etter å ha ligget i boden å ventet i en lang vinter, kom endelig soluret på plass på stubben! Jeg har sett for meg at det var et solur som skulle stå der, men har lett noe veldig før jeg fant noe som stemte med fantasien min. Det er kanskje ikke så lett å se fra bildet, men den er stilig, og nå kan jeg se hva klokken er mens jeg er i hagen - selv når jeg har glemt armbåndsuret på badet :-)

Det har altså vært et fantastisk nydelig vær i dag. Men før jeg kunne sette igang noe ordentlig hagearbeid i frisk luft, brukte jeg flere timer i drivhuset. Jeg syntes en gjennomgang av alle plantebrett var på sin plass - hadde alle nok vann (nei), lus (ja), trangt (ja). Bestemte meg til slutt for å sette ut en god del av staudene, det vil si valmuer og Echinacea purpur "Magnus" (solhatt). Jeg skal sette ut Myosotis "sylva bluesylva" -  som er en type forglemmegei. De er sååå klar til å bli utplantet. Sikkert et godt tegn på frø som ble sådd for tidlig - eller som har hatt for gode forhold i drivhuset. Echinacea ble til og med plantet ut i et bed i dag, de har allerede vært ute i mange dager, og jeg tror de har det bedre i jorda! Nå får vi bare håpe at finværet holder seg en stund, og at det ikke blir minusgrader om natten - så går det vel bra. Noe mer utplanting blir det nok ikke riktig enda, men inn igjen kommer ikke de som er ute nå. Det gjelder også Dahlia - lusene liker Dahlia altfor godt, og nå er de sprayet og satt ut under hagebordet. Hårda bud!
Hagearbeidet etterpå har bestått av rydding i bed, raking, - og - jeg har fått satt ned de to Flammentanz rosene jeg vil skal vokse opp langs husveggen. Espalier er på plass for den ene, og så fort jeg ser at de begynner å vokse, så kommer det nok et til den andre også :-) 

Synd at helgen er så kort når vi endelig har fått finvær. Ønsker alle lesere og dere som kommenterer - en riktig god uke!

lørdag 10. april 2010

Evolusjon og hagearbeid

I omvendt rekkefølge riktignok. Først var det hagearbeid. I nydelig vær og god temperatur ble det ryddet og klippet - pakket ut hagemøbler og potter som har vært skjermet under presenning i vinter... Herlig!
Jeg var en smule bekymret for de tørre plantene i drivhuset. De står i små 6 cm potter og når det blir varmt skal det ikke mye til før de blir helt uttørket. Nå så jeg at dette kom til å gå bra, og da benyttet jeg anledningen til en bra innsats med ompotting til større potter! Fullt i drivhuset.... nå står det to rekker med plantebrett på golvet - på hver side! Prydtobakken truer med å kvele Lewisiaen, og Petunian gjør så godt den kan ble å kvele blodbegerspirene - som endelig har begynt å vokse! Bare for å illustrere en liten del av kampen. Her er det snart full krig! :-) Jeg koser meg mens jeg står der å tenker ut lure løsninger for hvor de forskjellige best kan stå. Jeg ser at jeg kan ta med meg en del til neste hagegal-møte....... Spørsmålet er om noen andre har bedre plass enn meg.... tvilsomt......

Evolusjon - det er stand-up showet til Dagfinn Lyngbø. Han har vært i Kristiansand de siste dagene, og fått terningkast seks i avisene. Billetter ble bestillt i februar på oppfordring fra mannen. Nå har vi nettopp kommet hjem etter en drøy time med latter. Vil vel kjenne det godt i magemusklene i morgen tenker jeg . Det var driv, energi og god humor. Jeg kommer nok til å fortsette å le en stund utover kvelden, og det har jeg ikke vondt av. En god latter forlenger livet, og det er jeg sikker på at et god dag i hagen også gjør!

Ha en fin lørdagskveld!

fredag 9. april 2010

Sola er blå!


De ser ihvertfall ut som en sol :-) Stråler opp av jorda helt sånn plutselig - og så står de der og er nesten selvlysende. Så herlig! Jeg må bare innrømme - jeg vet ikke hva de heter, men vet at de er vanlig. Det er alldeles deilig at det er fredag ettermiddag. Jeg spiste middag før jeg gikk ut i drivhuset/hagen i dag. Middagen var ferdiglaget idet jeg kom inn døra - nå er nemlig mannen kommet hjem :-) En annen ting som er kommet på plass bare i løpet av dagen... utekranen er fikset! :-)  Første kaffekoppen på terrassen ble tatt også - sammen med sistnevnte.
Kassen fra nyttårsbatteriet er bord. Jeg var "fyrbøter" selv i år, og nå har jeg plukket opp små runde pappbiter helt siden snøen forsvant :-) Fint fyrverkeri var det, men jeg hører stemmen til min far i bakgrunnen:
"i senne ikkje penga te hemmels". Skjønte du den? Syns de kassene er litt stilige, og finner litt bruk for de her og der. Bordet som fulgte med stolene gikk til dundas i den store kræsjen da pergolaen bestemte seg for at nok var nok. Jakten på nytt bord er igang, men foreløpig har jeg ikke funnet noe jeg er fornøyd med, - så da duger kassen!
Selv om utekrana er på plass, så ble det hentet lunkent vann fra kjøkkenkrana. Jeg ville ikke gi plantene kuldesjokk etter å ha stått innesperret hele dagen. Totalt sett ble det bæring av 50 liter vann i dag. De siste literne hentet jeg fra vanndunken med oppsamlet regn. Kaldt det også, men da var jeg lei av å bære, og det var ikke de mest ømfindtlige plantene som skulle ha vann.
I dag har sola stått på, og det var tørt!!!! 16 grader i skyggen sto det i "Byporten" da jeg passerte etter jobb - og der er det skygge. To plantebrett full av planter er jeg litt spent på. Helt tørr - hang som slips!

Det er kommet spørsmål om fattigmannsorkidè - "Schizanthus wisetonensi" heter den også. Det er en lettsådd plante for rabatter og snitt. Den har en "million" små blomster i forskjellige farger, og fyller godt ut der den står. I tillegg er den veldig snill for allergikerne har jeg hørt. Anbefales
Jeg har kuttet mine nesten helt ned. De vokser noe vanvittig fort, og de blir relativt høye - ca. 45 cm.... kanskje litt høyere. Du finner mer informasjon om den på Hageglede.no - som også det litt utydelige bildet er lånt fra. Nå må jeg stikke ned i drivhuset å se hvordan det går med de som fikk det for tørt i dag - må kanskje ta en tur til Kulien igjen i morra? Ha en riktig god helg folkens!

torsdag 8. april 2010

Påsken er over...

.... så da har restene av påskepynten i form av blomster flyttet ut på terrassen. Her kan de stå - så ser jeg de når jeg skal gå til drivhuset - og inn igjen. Gult er fint, men finest til påske. Finværet har såvidt begynt å vise seg i ettermiddag. Solen skinte og det var god temperatur i drivhuset. Jeg måtte vanne litt, og så fikk jeg pottet om den ene "Jesters Jacket" som var kommet.  Fattigmannsorkideene var på vei ut av drivhuset, så jeg kuttet de av - rått og brutalt. Så får vi bare se hvordan de takler det. Jeg skal ta et oversiktsbilde fra drivhuset igjen snart. Nå gleder jeg meg veldig til helga og få ordnet opp i de forskjellige bed og fjellsiden. Det er ikke noe som er bedre enn å jobbe i hagen når det trengs - og det er finvær :-) Èn dag igjen - så er det helg! Ha en fin kveld!

onsdag 7. april 2010

Oj, oj, oj - så fin!


Det må jeg si. Ante ikke at jeg hadde en blomst med denne fargen engang. På skiltet står det "rosa fylt" - og resten ligner jo på noe jeg vanligvis har kalt Petunia, - men det er vel heller Surfina... ?
Dette er en av stiklingene jeg kjøpte på Kulien for leeenge siden. Da fikk jeg jo stort sett en hel del som jeg ikke akkurat hadde peiling på. Nå ser jeg jo at iallefall "fylt rosa" er vakker!
Jeg har en annen type som det kun står "Lime" på skiltet.... det er vel Surfina det og da :-) Den har ikke blomstret enda, så jeg går å kikker spent hver dag. Idag måtte jeg bære 3 kanner (30 l) med vann fra kjøkkenkrana. Nå er det meldt bedre vær - og varme. Det begynner å haste med å lodde vannrøret på utekrana!  :-)
"Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius, är utsedd till Årets Perenn 2010". Bildet er lånt fra "Odla Nu", og det står videre " Koreansk plymspirea är en mästare i stil och form. Den runda tuvan är tät och fräsch hela säsongen i både soliga och skuggiga lägen. Årets Perenn 2010 är ett fynd för marktäckning och kanter men också i kruka och som liten, finstämd solitär."
Jeg har sådd og fått frem noen spirevillige og etterhvert fine eksemplarer. En av mine utfordringer er en kant jeg laget på fjellet i fjor høst. Da jeg spadde opp til nytt rosebed på plena - la jeg torven opp ned som skille på fjellet mot naboen = kant. Her står, halvveis ligger en stor Tuja som snøen har ødelagt (les: tømming av snø av brøytemannen). Naboen har tenkt å kutte den ned, og da blir det veldig åpent den veien. Så nå har jeg planlagt å fylle på noe jord øverst og plante Koreansk plymspirea på toppen. Den dekker forhåpentligvis torven ganske så godt. Jeg må ha noe høyt i tillegg. Det må tåle vind! Har du et godt tips? Planlegging er halve moroa. Nå  skal det snart prøves ut i praksis! Ha en fortreffelig kveld! :-)