mandag 30. august 2010

Høst altfor tidlig

Kan ikke huske at høsten har kommet så tidlig før? Den har sikkert det, men det er visst fort gjort å glemme. Det er nydelig vær ute, men "feil luft". Jeg har ikke ånden over meg til utarbeid.

Derimot har jeg fått gjort en del innearbeid.
Jeg maler - vinduskarmer. Greit med litt oppfrisking inne også.

Vinduskarmen er 67 cm bred - 4,5 meter lang og det er høyt opp, laget av teak - og suger litervis av maling!

Lyst å fint og så kan jeg sitte i vinduskarmen og kikke ned i hagen når jeg tar en pause - (ikke der jeg nettopp har malt). Du ser vinduet i bakgrunnen av den fylte surfinaen :-)

Hmmm...skulle vært knepet litt der ja.....

Jaja - skal se om det ikke blir litt arbeid i hagen i morra - må jo knipe!!!

Ha det fint så lenge! :-)

onsdag 25. august 2010

Det går mot høst...

både i hagen og i mitt hode ellers. Enda er det jo mye som blomstrer, men motivasjonen til å knipe og vanne med gjødsel er begrenset, og går bare i rykk og napp.
Det har vært dager med så dårlig vær at jeg ikke har sett ut døren annet enn for å hente inn posten. Det eneste jeg har passet på er agurkene - det er maange som er like før de er modne, og jeg vil gjerne ha slangeagurk fra drivhuset en stund utover høsten. Druene begynner å få litt blåfarge nå, og chilien som har vært gul til nå - har begynt å få rødfarge :-)
Ellers så må jeg bare vise frem Warsawska Nike igjen - det er et blomsterflor uten like!
Det er godt med blomster blant pellisene også - og det er kanskje ikke så ille som det kan høres ut - de får vann av og til...

En dag for ikke så lenge siden kom vinden i en retning som gjorde pellisene ganske utrygge. To av de havnet i platten med et brak. Krukkene knuser, men blomstene er like hel :-) Jaja - må vel regne med litt svinn på store anlegg - er det ikke det de sier?

Ved inngangspartiet har hosta og pryd-tobakk overtatt festen. Det er kun ettermiddagssol på denne siden, og da er det vel ikke rart at hosta trives :-) Prydtobakken står direkte i jorda, og har blitt kjempehøy! Det dufter nydelig om kvelden. Selv om det har vært litt tilfeldig hva som har blitt plassert der i år, så tror jeg det har blitt mer vellykket enn jeg trodde i mine villeste drømmer. 
  



En som produserer massevis av frø - det er Flasketreet mitt. Det ser litt friskere ut, men nekter å reise seg helt opp. Hele treet er fullt av frøstander, og jeg har åpnet en av de ...

Bildet er litt uskarpt, men det går vel an å se både frøene og de to frøstanden som ligger bakenfor.


En liten kikk på Edderkoppblomsten min - slik ser den ut når den holder på å ta kvelden. Sikkert massevis av frø i den - og en sikker "må ha" også til neste år! Ha en fin kveld!


mandag 16. august 2010

Det blomstrer enda :-)

Og endelig har denne slått seg ut - Rød Solhatt? Jeg har lurt veldig på hva som har vært hva, men kommet frem til at denne passer til beskrivelsen både når det gjelder blomst, bladverk og tidspunkt for blomstring.









Warsawska Nike er en fantastisk nydelig clematis!
Maken til farge! Jeg er helt fascinert, det må jeg bare innrømme. Clematis er utrolig flotte planter, og jeg kommer nok til å skaffe meg bare flere og flere - hvis jeg finner et sted det fremdeles er plass :-) 




Det er veldig frustrerende å ikke kjenne igjen det som er sådd og som gror i hagen. I år har det vært helt på styr i perioder. Det problemet skal få en bedre løsning til neste vår/sommer. Nå har jeg nemlig funnet "merkepinner" som ikke skal forsvinne i bedet!
Merkepinnen er egentlig oppfyringsved - 1000 stk. til 39,- på Biltema :-) De må behandles på en eller annen måte før bruk - enten med beis eller lakk - det skal jeg teste ut når jeg får ånden over meg :-)


 
I går hadde vi den definitivt fineste sommerdagen i år her på Sørlandet. Det var temmelig varmt å være i solen, og gjett om pergolaen var i bruk - både dag og kveld.
Jeg fikk hyggelig besøk av en venninne, og vi stekte vafler og drakk te. Ikke engang vepsen ville plage oss, selv om vi hadde jordbær på vaflene og sukker i teen :-) Herlig! 
Med få unntak ser det meste fremdeles frodig og fint ut. Noen utskiftinger har det blitt. Det siste som kom under taket var de "sjokkrosa" petuniaene som du ser nederst til venstre i bildet. Liker ikke regn, nei - da blir de ikke så fornøyd.

Hestemynte er et velkomment innslag i bedet foran huset. Det ser ut som om den er tuedannende. Eksplosivt tuedannende kanskje? Startet med èn - og nå er det allerede tre som blomstrer, og en hel haug med nye grener som er på vei.








Dronning Ingrid er i full blomst - ja, egentlig har hun blomstrert uavbrutt siden tidlig i sommer.

Som du sikkert skjønner har jeg hatt et aldri så lite bilderaid i pergolaen :-) Jeg hadde en stri tørn med å fotografere fuchsia i går. Det blir liksom ikke fine bilder samme hva jeg gjør. Derfor - trenger jeg fotokurs!



I dag purret jeg på Japan Photo - jeg har jo ventet mer eller mindre tolmodig på fotokurs. Jo, nå var satt opp nytt kurs, men - for få påmeldte så langt.

Regn og overskyet - men med gode utsikter til flere sommerdager. Ha en flott kveld !

lørdag 14. august 2010

Kra, kra, kra...

..sa det, ute i hagen. Måtte jo finne ut hva i alle dager som var på gang.  At det var en kråke hørte jeg jo. Hva ville den? Erte katten kanskje. Nei, ingen katt i sikte.

Midt på soluret satt den og sa "kra, kra, kra". Jeg måtte jo hente kameraet å forevige denne frekkasen. Bildene gjennom stuevinduet ble ikke så bra, så jeg bestemte meg for å liste meg ut og ned trappen til hagen.
Kanskje satt den å beundret utsikten? Skeptisk ble den ihvertfall etterhvert som jeg kom nærmere :-)


"Nei, nå stikker jeg", ser det ut som den sier.

Og det var det den gjorde :-)

Kra, kra, kra......



fredag 13. august 2010

Ferdig :-)

 
Tre dager med fuging, så er det 99% ferdig. Jippi! Dette har vært litt av en jobb, og gjett om jeg er glad for at den er ferdig! (for denne gang)

Murhus, med skifer på terrassen. Her må det nok fuges en del etterhvert. De lyse fugene tok jeg i fjor, og etterhvert som de gamle smuldrer opp - så banker jeg de bort, spyler fugene ren, og fuger på nytt. Jeg ser at det er flere steder som godt kunne vært tatt, men satser på neste sommer.



Skifer-trapp ned til hagen -  det berømmelige trappebedet.

















og den ny-fugede plattingen bak garasjene.

I tillegg er det skifertrapp fra plattingen og opp til garasjene :-)

Hvis du vil prøve å lokalisere litt, så ser du antydning til pergola i bakgrunnen. Plattingen er på siden av huset - den siden der sola står opp og klestørken vanligvis vaier i vinden. Her har jeg ingen blomster, - med unntak av en blå klematis som klatrer på buen, og en hosta som holder den med selskap. Sønn med allergi må få et lite friområde, og sant å si - jeg har nok med resten :-) 

Mye grått og hardt. men jeg liker det.  

Da skal min første sammenkobling av bilder være en avslutning, og jeg ønsker deg en knakende god helg! 

onsdag 11. august 2010

Redningsoperasjon

... av Lobelia. Den lille tassen som jeg ikke trodde var liv laga - den bare stortrives på veggen sammen med "Buddyen" min. Vokser som et lyn og pynter godt på en hvit murvegg!

Det er mye som kan bli fint med godt stell :-)







Skulle ønske at det var bare det som skulle til med Flasketreet også, men jeg har en liten mistanke om at det ikke vil gå veien. Før en ukes tid siden sank det plutselig helt sammen. Stammen vil liksom ikke bære lenger. Om det var varme, vannmangel, eller andre årsaker - det vet jeg ikke.

Nå har jeg gjort et forsøk på å sette den i ny jord og større potte, og så krysser jeg bare fingrene så lenge. Det var et eksperiment, og har vært veldig spennende, og gøy uansett hvordan utfallet blir. 







Cestrum har derimot ingen problemer. Den har vokst seg kjempehøy og har en stor blomst, og flere i vente.

Blomsten er veldig spesiell, men jeg har enda ikke bestemt meg for å om den får en overvintring innendørs et år til.






Caprifolen blomstrer med kjempemange  blomster for første gang. Og den er noen år! Slynger seg rundt rota etter furu-treet - og holder soluret
 med selskap.

Det dufter alldeles nydelig av blomstene. Litt sterk duft hvis den er med inn, men den kan jo settes et stykke unna der du oppholder deg :-)



Det er nå litt å ta for seg i hagen, og andre områder inni og utenfor heimen. Heldigvis har det vært oppholdsvær nok til at jeg har fått begynt å fuge mellom skiferhellene.
Det er nok å ta av, og det kjennes godt i kroppen etter 4 timer effektiv jobbing i dag. Fikk besøk av naboen i går - han er murer. Ja, dette må tas før vinteren sa han.... Hadde planer om det, og nå er det herved dokumentert igangsatt!

Yr.no sier jeg må jobbe som en helt i morra, for fredag kommer regnet :-)

Her er det en som trives godt med bare å stå til pynt. Gul - men, oj, oj, så mye energi gult gir nå på slutten av sommeren!

Ha en fortsatt fin dag du som kikker innom!









søndag 8. august 2010

Herlig sommerdag

Det har vært en fantastisk fin og varm søndag.

Blomstrer gjør det fremdeles, og ikke alle har fått vise hvem de er - riktig enda.

En som ble plantet litt sent, kvitterer med blomstring nå - vakre Symphatie. Sammen med rosen har jeg plantet Warzawska Nike, og det er mange knopper. Spennende å se om den mørke lilla fargen vil være kledelig med den skarp røde Sympathie.




At det blomstrer fremdeles vil vel dette august bildet fra pergolaen bekrefte. Dobbeltklikk så blir det lettere å se :-)

I dag har jeg dyppet det som dyppes kan i en stor balje med vann og gjødsel, og latt det trekke til det var gjennomvått. Samtidig fikk jeg renset og knepet, så det så riktig så greit ut da jeg var ferdig.

Det har vært plagsomt mye vind i sommer, og ergo - plagsomt tørt i de forskjellige krukker og oppheng og bed. Nå skal det nok holde en stund - i hvertfall til i morra :-)

Ingrid Bergmann er en lettvint dame. Ikke bare blomstrer hun villig vekk, men bladverket er friskt, tåler regn og er blankt og fint.









 


Pellisene på plantetrappen viser hvem de er, og er riktig så fornøyd. Blomsterguri derimot husker ikke et navn uten å skrive det ned før det blir mørkt :-)
Et lite uhell - i går vannet jeg agurkene da det kom et stormkast - og et høyt smell - en stor stjerne-pellis og en liten jeg husker ikke hvem - gikk i plattingen med et brak. Det var nok ikke lurt med en høy, ustabil pellis på øverste hylle. Det resulterte i to knuste keramikk-potter, men plantene tok fallet med stoisk ro, og var uskadet.



Og den omfangsrike fuchsiaen er Waltz jubelteen - ikke noe å klage på der heller. Jeg har massevis av blomstrende fuchsia, men det er gørr vanskelig å få fine bilder av blomstene. Jeg har enda ikke vært på fotokurs!

Ha en riktig god uke folkens!


torsdag 5. august 2010

Foto-shoot

.... og modellene er:
Gaillardia aristata "Burgunder"

Denne er lett å så, og blir fin når den plantes ganske tett sammen med andre.

Jeg bestiller nye frø hvert år fordi jeg har glemt at jeg allerede har den - og så syns jeg den ser så fin ut på frøpakken :-)

Lang blomstring - fra juni til september.


Monarda diadema - Hestemynte

I begynnelsen av å blomstre, men dog en vakker knopp !

Selve blomsten er knall rød og legges godt merke til i bedet :-)





Nestemann ut er:

En plante jeg fikk kjøpt på Lundberg planteskole tidligere i sommer. Den heter Thalictrum delavayi - violfrøstjerne. Den har mengder av små lilla blomster, og et småflikkete bladverk som vaier i vinden.

Den kan visst bli opp til en meter høy, så jeg må nok flytte den litt lenger bak i bedet til neste år :-)




I dag har jeg plantet ut de to aller siste selvsådde. ... Jeg har ikke visst hverken størrelse eller behov - og dermed har de blitt stående på vent. Ettersom tiden har gått har jeg vel egentlig glemt hva det var for noe også. Trodde nå bestemt at det var en amarantus, men det var ikke alle som var enige i det :-) Så - dette måtte jeg finne ut - frem med den bærbare.. og med frø-kassen. Det er faktisk en type amarant - men det er en klotamarant som heter Gomphrena globosa "Buddy".
Så nå er den på plass i trappebedet som ble "luket" her ene dagen :-) Det er det jeg sier - frøposer uten bilde - nope! 


Jammen har jeg ikke fått til å så en rosa enkel Dahlia også.

Enkel, og med mørkegrønt bladverk. Blomstrer villig. Det var en Dahlia mix jeg sådde, og det litt dumme var vel at de to første som blomstret ble gule.... mistet litt motet for selvsådde da! Men - etter det har det kommet både rosa, hvit, fersken, lilla - you name it!
Jeg må ha Dahlia i krukker og bed hver sommer, og da er det bare riktig farge som må til - da er jeg fornøyd :-) 


Og da gjenstår bare denne:

?????????

og det betyr at jeg atter en gang ikke har peiling.

Den dukket plutselig opp da jeg "luket" trappebedet for coreopsis her ene kvelden. Jeg kan ikke huske å ha sett den før, men fikk helt sansen for den. Fin farge og bustete sveis - så får vi se hvilke lys som plutselig går opp :-)

Ha en fin dag!


tirsdag 3. august 2010

Canna - og flere

Canna er en spesiell plante. Skarp i fargene, og dermed en skikkelig fargeklatt i hagen. Den skjærer jo godt blant de rosa/lilla/hvite fuchsiaene og petuniaene, men fordi den har fint bladverk får den stå.









 Jeg fikk besøk av en hagevenninne i går, og mens vi gikk rundt å kikket på det som vokste, la jeg merke til hvor overfylt trappebedet var av coreopsis av alle sorter og størrelser. Hele bedet så helt forvokst ut, og når jeg tenkte meg om - jeg har ikke vært fornøyd med trappebedet i sommer. Sikkert derfor du ikke har fått sett bilder av det?
Så - utover kveldingen - ble det full massakre. Jeg har tatt opp nesten alt av coreopsis, - bare noen få planter har fått stå igjen. At de siste fikk stå kom vel av at mørket hadde overfalt den ivrige plantefjerneren - jeg så ikke flere :-)
Ikke bare ser hele bedet "lavere" ut, men det dukker frem mange andre planter som jeg ikke visste var der :-) Jeg skal ta en liten foto-shoot etterhvert. 



En annen liten overraskelse er denne clematisen. Småblomstret - en lett usikkerhet i forhold til om den vil være hvit eller blå, og så blir den bare bittelitt lys blå :-)
Kraftig bladverk som du kan se. Har lurt litt på hva som må flyttes - denne eller Flammentanz? Jeg tror det blir trangt om plassen over portalen hvis begge skal over samtidig :-)
Jeg plantet den i fjor sommer, og trodde den var gått med under vinterens harde tak. Det hadde den ikke. Nå finner jeg ikke igjen navnet - kjenner du den igjen? 
Nå skal jeg lade opp til Grønn Glede - Ha en trivelig kveld!

mandag 2. august 2010

Dahlia-trøbbel og seilskip

Dette er den andre "røde dahlia" som jeg har dyrket frem fra røttene kjøpt på Plantasjen. Litt rødt ble det da, og litt søt var den jo også :-)

Jeg skal prøve å oppbevare alle dahlia-røttene gjennom vinteren. Jeg skal merke disse to "røde" som er blitt gul - bare av ren nysgjerrighet - blir de gul til neste år også? :-) Den som venter får se!

Ellers så har det begynt å bli plagsomt med meldugg på dahliaene. Selv om det fremdeles er sommer, så har visst blomstene begynt å få litt høst-følelse. Ihvertfall har dahliaene det.

Kaktus-dahliaen hadde riktig farge i forhold til det som sto på posen, men den er også plagsomt angrepet av meldugg.

Heldigvis er det ikke meldugg-angrep på andre planter. Så da skal jeg heller nyte de som ikke skaper problemer. Dahliaene får heller få en tidlig "vinter" i år?



Av og til er det godt å få opplevelser litt på utsiden av hagen også.
Sist helg hadde Kristiansand besøk av Tall Ship Race 2010, og det var en flott opplevelse å se alle de gamle seilskutene samlet i havna. Masse mennesker i god stemning, og underholdning og boder over alt.

Sjarmerende å se de unge sjøfolkene også. Tenker de får en opplevelse for livet som får være med på dette racet.  

Et av de største skipene var russiske "Mir", - som er på bildet. Nå er alle seilskipene på vei til Hartlepool i England. Kappløp må vite.

Jeg skal ha et lite kappløp i hagen! Knipe, knipe! Ha en flott dag!


søndag 1. august 2010

Frøken rose 2010

Denne gule rosen kaller jeg bare "Ukjent, men vakker", og deltar med den i Moseplassens Frøken Rose 2010.

Denne rosen har stått i vår hage siden vi kom hit i 1999.  Jeg har ikke funnet ut hva den heter, men den blomstrer tolmodig og vakkert år etter år!

Jeg fikk hjelp - så nå kan jeg visst å lenke :-). Takk Anne!
 Kikk innom bloggen til Moseplassen, så får du se mange andre fine bidrag.

Moseplassen - Frøken Rose 2010



Ha en fin uke !