mandag 28. mars 2011

Det spirer og det gror!

En liten tur ut med kamera i dag:

Klosterklokkene vokser enormt hver eneste gang jeg ser de nå :-) Det er en av vårens beste budbringere!











Klematisene har jeg spredd over snart hele hagen. Gjett om jeg ble fornøyd da jeg fikk se en som tydeligvis har tenkt å overleve den kalde vinteren. Det er "Guernsey Cream". Vakker er den!

Jeg fant ingen andre beviser for at det er andre som lever, men har fremdeles håp!






Julerosen har kommet med knopper, så nå er det nok ikke så lenge igjen før den står i full blomst :-)










Klatrerosene foran huset lever ihvertfall. Dette er "Flammentanz". Jeg har sett på en "ekspertvideo" hvordan jeg skal få de til å blomstre mer jevnt ved å "la greinene gå i slalom" - det skal testes i år!



Det er ting som kan tyde på at våren er her altså :-)

Ha en knakende god uke!

lørdag 26. mars 2011

Priklehelg

Ojaaa - så er jeg godt i gang. Det er full prikling hele helga. Blomsterguri måtte gi tapt - klarer ikke å vaske nok potter, så da ble det en tur på Plantasjen. Potter og jord og dessuten noen få stiklinger, hvit og lilla Bacopa, Kjempe-Petunia og et par røde Million Bells. Noen poser med plukksalat og hodesalat-frø og en pose med frø til Eukalyptus "Silver Drop". Kassadamen sukket henført mens hun slo inn prisen og sa: "Åååh Eukalyptus - den dufter bare så vidunderlig" :-)
Dessuten har jeg hentet hjem Pellisene mine - 48 forskjellige sorter, med store og små i skjønn blanding. De små er bonus-stiklinger fra overvintringsvenninnen min Så kunne hun ta stiklinger av mine til seg selv. Praktisk ordning for begge.
Bilen var full fra bagasjerommet til og med forsetet - litt av et syn for den som fikk seg en kikk :-) Og om ikke så veldig lenge blir det vel enda flere pelliser.... og sikkert andre ting, for da skal vi på Hagemessa :-)

Ingen flere uhell så langt, men jeg lar støvsugeren stå en stund til for sikkerhetsskyld :-) I morra er det meldt dårlig vær ute, men det er meldt lunt, lyst og behagelig inne i drivhuset! Ha en knakende god søndag :-)

lørdag 19. mars 2011

Stiklingsgraut og påskestemning

Ååååh for en deilig dag! Sol fra blå himmel, og påskestemning i solveggen! Joda, jeg er klar over at det ikke er påske riktig enda, men følelsen var der.  I kveld er det fullmåne - den største på 20 år sies det - vakkert!
Helt snøfritt ned til drivhuset er det enda ikke, men nesten! Så - i dag bestemte jeg meg for at NÅ er tiden inne til å flytte inn for sesongen. Jeg fikk ryddet og støvsuget vegg til vegg teppet og vasket veggene med vann med litt salo og en skvett med klorin. Hentet hyllene i hageboden og festet hylleknekter til veggene. Joda - nå var det bare å sette igang med priking. Nok å ta av kan man vel si. Godt fornøyd med å ha merkingen i orden - virkelig peilig på hva som var hva i år.... i motsetning til i fjor! Så utpå ettermiddagen kjente jeg at det var på tide å avslutte - skulle bare vanne de tre siste som var priklet. Og det er da det skjer - i løpet av et halvt sekund ramler en av hylleknektene ned - og med den et helt undervanningsbrett med stiklinger på. Vantro står jeg å ser på - stiklingsgraut over halve gulvet. Da var det plutselig ikke mye påskestemning igjen! Tanken på det perfekte "skrekkscenario-bilde" streifet meg, men ble fort lagt på is. Det var bare å bite tenna sammen å begynne på redningsaksjonen. Jeg hadde hell i uhell for jeg mistet bare 7 stiklinger - resten tror jeg overlever, men - nå vet jeg ikke helt hva som er hva lenger :-) Jeg har satt på drivhusovnen og håper at jorda som ligger på gulvet blir tørr nok til å bli støvsugd i morra. Noe lærdom har jeg nok fått av dette. I 7 år har jeg hatt drivhus, og omtrent like lenge har jeg i svake øyeblikk bekymret meg for at hyllene skulle ramle ned av veggene med stiklingene på. Nå vet jeg hvordan det føles i praksis. Bildet viser hva som venter meg i morra - det er overkommelig :-)

Jeg har sådd mye og skal nok så litt mer før jeg gir meg. Fikk nettopp en forsendelse med frø fra BoGrønt som var bestilt i begynnelsen av februar.... Blant annet Lobelia-frø.... 10-12 frø i hver potte.... Lobelia frø er nesten umulig å styre når du sår - og som du ser - de kommer slett ikke i 10-12 frø om gangen. Det spirer så det suser, så jeg håper de kan deles opp i "dotter" etterhvert som de blir litt mer håndterlig. Ellers så blomstrer snøklokkene. Julerosene har knopper og det er liv i klatrerosene rundt pergolaen. Dette blir bra :-)
Ha en fortsatt god helg!

lørdag 12. mars 2011

Vår i luften


I dag har jeg vært ute å vasset i snøen i hagen. Jeg har vært i gjestehytta å klippa fuchsiaer og sprayet de med vann. Jeg er ikke så sikker på at de har overlevd lenger, men tiden vil vise! Døra til hageboden gikk opp og jeg var svært så fornøyd med det. Da fikk jeg tatt med meg noen potter til Allium løkene som kom fra Rareplants i går. Jeg har fått mitt første plantesertifikat! :-) Spirer gjør de alle 5 og nå er de kommet i jord. Da jeg hentet avisen i dag morres observerte jeg Kameliaene som har tilbrakt vinteren under takutskikket på fremsiden av huset. Alle har knopper! Til og med den som har stått utenfor drivhuset har knopper, men de er tørre så der tror jeg ikke det blir noe blomstring i år. I tillegg til alle disse observasjonene har jeg lokalisert hvor det ligger etterlatenskaper etter katten - og det var ikke få heller. Har aldri opplevd at hun har gjort det så  nærme huset før, og hun er snart 10 år. Når jeg funderte litt over den problematikken, så skjønte jeg jo at det ikke har vært enkelt å komme seg så langt unna med de mengdene snø vi har hatt i vinter.
Nå skal jeg bare motivere meg til å plukke kattebæsj, - og det før jeg tråkker i den! I morra kanskje?
Bildet er tatt ut gjennom kjøkkenvinduet og det er en del snø igjen enda!
Frøene som ble sådd forrige helg er kommet godt igang - veeldig godt i gang. Regner med at jeg må prikle - enten i løpet av uken eller neste helg. Ampeltomatene (3) spirer, det gjør også mini-agurkene (5) og det siste frøet med slangeagurk som var igjen fra i fjor spirer også. Stor suksess med sådden med andre ord!
At drivhuset ikke er klargjort enda... nei det.... Jeg sa jo at jeg ikke ville starte opp der før jeg kunne gå tørrskodd, og nå er det ikke mye igjen. Våren nærmer seg med stormskritt. Det lille hvite som ramler ned av og til blir ikke liggende så lenge. I bedet foran huset blomstrer en og annen snøklokke nå, men - vakkert i hagen er det ikke! Det ville være å overdrive.
Bortsett fra at livet går sin vante gang her i sør, så har jordskjelvet og tsunamien i Japan gjort et dypt inntrykk. Jeg tenner et lys for Japan - tenn et lys du også!

lørdag 5. mars 2011

Slutt på tolmodigheten!


Solen skinner ute, og det er helg. Herlig!
Lurte på hva jeg skulle bruke dagen til, og kom etter litt fundering frem til at jeg vel egentlig har ventet lenge nok med å så? Langt ut i mars mnd. og gode temperaturer både ute og i drivhuset i solsteiken. Det er jo ikke så mye å tenke på da? På med høye støvletter og jakke og vasse ned til hageboden. Må ha utstyr til å så i må vite.
Underveis plukket jeg tørre frøstander som stakk  opp av snøen her og der - og de er fulle av frø! Klatrende blå løvemunn og Rosenskãre tror jeg det heter. Sikkert mye andre frøstander og hvis jeg vasser rundt litt mere, men det var ikke målet i dag. Med fare for beinbrudd kom jeg meg endelig ned til hageboden... og døra .. å neida - den åpner seg nøyaktig 10 cm. Prøvde å hakke vekk snø og kom helt ned til jorda - det er tele i jorda foran som gjør at den ikke vil lengre opp. Inne i boden står absolutt alle minidrivhus og alle mine 7,5 cm potter som jeg skal prikle i. Liten nytte i å ha en ryddig og innholdsrik hagebod nå. Det var bare å bite i det sure eple og sette seg i bilen med kurs for Plantasjen. Der ble det behørig investert i nye minidrivhus - denne gangen med potteinnsats med 24 rom i hvert. På vei hjem fikk jeg handlet mat til helga, og..... lesestoff :-) 

Etter en diskusjon med meg selv vant såingen - lesestoffet måtte vente! Og nå er 28 forskjellige frø endelig kommet i jorden og plassert under lysrørene på kjøkkenet. 
Det er akkurat som om ting falt litt på plass når sådden er i jorda. Og det er ikke til å komme fra... det er utrolig herlig å komme inn i drivhuset når det er god temperatur. Kjenner jeg gleder meg til  å begynne priklingen der nede - om 2-3 uker kanskje?
En annen ting jeg fant ut da jeg var på vassetur i snøen - Fuchsiane mine som har overvintret i gjestehytta... ser levende ut?!!! Ihvertfall de jeg klarte å få øye på gjennom vinduet. Hyttenøkkelen er i hageboden....
I morra den dag skal jeg finne en ekstranøkkel å komme meg inn for å ta de nøyere i øyensyn. Skulle vel fått litt vann og klippes litt også hvis jeg ikke tar feil :-) 
Nå er jeg godt i gang, og kanskje blir det mer såing og forberedelser til vår og sommer i morra?
Ha en fortsatt god helg du som kikker innom bloggen min :-)