tirsdag 9. mars 2010

Om Primula og litt annet

Prøver jo å pynte opp litt i vinduskarmen på kjøkkenet også. Tre fine primulaer var utgangspunktet. Jeg har vannet og knepet, men nå signaliserer en av de at den ikke vil mer. Sjekket under potten og så at det var mye røtter som stakk ut, så nå krysser jeg fingrene for at den holder ut til jeg kommer meg i drivhuset for å potte den om :-) Fine blomster disse tidlige gledessprederene!
Det har kommet et par spirer i Malva "Mont Blanc" - en tredje titter så vidt det er opp over jorda. Jeg har vært fornøyd med Plantasjen sin såjord. Nå sist kjøpte jeg en annen sort på et gartneri i nærheten. Den er utrolig svart, men jeg finner ikke ut at det er et sandkorn blandet inn, og det gjør at det blir veldig tung og etterhvert hard. I går kjente jeg med fingrene på såpottene min som ikke har spirt. Kanskje ikke så rart, for det var et hardt belegg øverst på potta. Jeg var nok ganske hardfør da jeg skulle løsne litt - og da dukket det en lys liten spire, men - det er ikke sikkert den overlevde behandlingen min. Til neste år skal jeg ha såjord med sand i!
Jeg har satt to Begonia blad i hver sin potte for et par uker siden. Nå er det vel for tidlig å si, men den ene er like grønn og fin på bladene, og det tar jeg som et tegn på at den kommer til å rote seg. Den andre er litt mer usikker syns jeg. Det er uansett spenning i å prøve noe nytt. Du skal få høre hvordan det går.
Det er kaldt om natta og temmelig frossent om morran. Det virker likevel som om det er varme i lufta om dagen. Da jeg kom hjem fra jobb i dag var takraset gått på inngangspartiet av huset... hoppet over den kjempestore snøhaugen vi har lagt rett utenfor kjøkkenvinduet - og landet på veien og i inngangspartiet. Det er allerede kjørt bilspor igjennom, så jeg fant ut at det får ligge til det smelter. Jeg orker ikke tanken på å måke raset fra halve hus-taket. Snøen ligger fremdeles på garasjetaket, så der får jeg nok sjansen til å trimme litt når det raser.
Jeg har vært en snartur i drivhuset for å se hvordan det sto til. Alt vokser og gror, ingen trengte vann, og temperaturen var 13 grader. Jeg telte at jeg har plass til 5 plantebrett til - fordelt på 3 hyller. Nå er det vel slik at det som det er plass til nå kommer til å vokse seg myyye større.... Skulle det bli trangt så får jeg ta i bruk gulvet.....  og så skal det ut i hagen!!!! I dag er det 9. mars - om to måneder har forberedelsene på utelivet begynt. Tiden kommer til å gå fort :-) Vi ses - hei så lenge!

3 kommentarer:

elle-melle sa...

De der primulaene er ikke lette å få til å vare så lenge at man kan plante dem ut synes jeg. Det går noen ganger men slett ikke alltid. Lever de bare så lenge at de kommer seg ut i hagejorden pleier det å gå bra. Jeg har noen halvvissne greier i vinduskarmene mine som jeg håper skal klare det.

Håper jeg vi får litt mer av den gode varmen vi hadde for et par dager siden - da går det jo litt fortere med snøsmeltinga:))

Kristin sa...

Hei Blomsterguri, jo, jeg har oppdaget deg, og vært inne og lest bloggen din fra tid til annen, men som regel så sent at jeg ikke har hatt "krefter" til å skrive.
Idag har det smeltet godt, skulle bare hatt ei uke til med dette været så ville det begynne å ligne noe. Når det gjelder primula som skranter, så bruker jeg å gi dem en liten skvett med vann og hive dem på en kjølig plass. Noen holder til vårvarmen kommer ute, andre ikke, men pytt de har jo likevel gitt meg glede den tiden jeg hadde dem inne.

IngunnBW sa...

Primula er ikke bare bare nei. Jeg har funnet ut at en kjølig plassering hjelper, i det minste sette dem kaldt om natten og evt til man kommer fra jobb neste dag. Så må de ikke tørke ut, men heller ikke ha for mye vann. Små primadonnaer med andre ord! Når det ikke kommer flere knopper fra basis, setter jeg dem på planterommet og vanner i ny og ne. Det går som regel bra hvis jeg husker å vanne...

Og det smleter og smlter :) Om enn ikke i rekordfart så ser jeg små endringer hver dag. I dag er det meldt regn, det bliur spennende!

Det er så koselig å følge livet i drivhuset ditt, en liten kompensasjon for å ikke ha et selv :)