fredag 29. juli 2011

Olsok og...

.....siste dag av ferien!
Kan ikke si noe på varmen i dag akkurat - jeg koker :-) men, klager ikke altså! Det må nok vannes ganske grundig senere i kveld. Sånn litt til forandring fra når selvanningsanlegget sto på for fullt - i dagevis her og ukevis for andre lenger øst. Plenen er grønn og fin for første gang jeg kan huske. Det blomstrer i krukker og bed, potter og ampler.
På roseportalen er det en klematis jeg har rotet bort navnet på som dominerer. Den står sammen med rosen Flammentanz, som er  ferdig med blomstringen for denne gang.
Jeg har vært skeptisk til roser -  først og fremst fordi de stikker. På tross av stikking hadde jeg plantet en god del roser. En stund trodde jeg at dette kan jeg virkelig ikke - alle er frosset ihjel. Men - så enkelt var det ikke. Frosset sterkt tilbake - ja, det hadde de fleste. Ikke så rart etter en så hard vinter kanskje, men nå kommer de så det suser, så til neste år...
Så mange vakre roser som jeg har sett i sommer. Rosens dag, og på besøk i de vakreste rosehager. På Lundberg planteskole og med hodet dypt ned i rosebøker. Jeg har faktisk bladd igjennom og lest de tre "rosor for nordiske tradgårder" skrevet av Lars-Åke Gustavsson. En begynnende dille er etablert! Stikking er ikke noe problem lenger - sjekk hanskene jeg kjøpte for to innlegg siden. De virker! Nå har jeg plantet "Felice" og "Alcymist" midt på plena med noen "små plantestøtter" :-) En idè jeg fikk med meg fra rosehagen til Hilde Gunn på Vanse. "Heritage" som er en Austin rose har fått en slik støtte, og øverst på fjellet har "Constance Sprye" fått en å støtte seg på. Rosene skal klatre eller slynge seg rundt, så til slutt er det bare såvidt vi ser de. Tar vel noen år, og jeg må nok hjelpe de litt - men jeg har allerede begynt å glede meg!
Santana står øverst i trappebedet sammen med en klematis og en diger hosta. Nå er den første rosen sprunget ut. Vakker i både farge og fasong, men uten duft. 

Det ser ut som om pellisene trives også. Denne rosa saken heter "Lesmona lilla" og blomstrer villig vekk - på tross av mye regn forrige uke.


De andre pellisene blomstrer også. Det blir en god del plukking og stell. Vann må de ha de som står under tak, og så kvitterer de med vakker blomstring og spesielle blader.

Ja - fire uker ferie er snart slutt. Jeg har gledet meg over blomster og hage og har fått gjort mye hagearbeid. Det har gitt meg påfyll, og det skal bli godt å komme tilbake på jobb igjen på mandag. Enn så lenge - ha en god helg!

2 kommentarer:

Parkvegens Hageglede sa...

Så gøy det skal bli å følge din rose-dille :-)
Litt jobb er det, men du verden for en glede. Å stikke nesen ned i en perfekt duftende rose som du selv har stelt og dyrket frem. Det er hageglede, det..

Lunalei ;-) sa...

Rosedille har jeg ikke etablert enda - er vel mer på det forrige stadiet ditt.... de stikker jo så!!! hi hi
Blir artig å følge din rose-dille da!
Ha en riktig god helg!