lørdag 9. juli 2011

Sommerhagen

Det er deilige dager i hagen. Rosene blomstrer og det gjør sannelig alt annet også. Her er en av de førstnevnte - "Picadelly" - som kikker frem. 
Den lys rosa fylte rosen har jeg plutselig funnet igjen navnet på - det er en Austinrose som heter "Heritage"! I løpet av vinteren hadde merkepinnen forsvunnet, og jeg kunne ikke huske hva hun heter. Men alt som ikke er stjelt eller brent dukker opp heter det, - så også denne gang :-)
En salig dusj av regn har "Burgund" fått, men vakker når hun er full av regn også.
"Romanze" fikk mye skryt på Rosedagen på Gimle naturmuseum og botaniske hage - hmmm... jeg lurer på om jeg får med meg dette lange og fine navnet riktig? I allefall. Vi hadde omvisning og fikk se og høre om historiske roser - og om de moderne rosene - deriblant Romanze. Den er visst både vakker og tåler regn. Fin i bladverket og hardfør - det har den til fulle bevist i Blomsterguri sin hage.

"Montana" heter denne klaserosen - også den har overlevd vinteren med glans. Nå blomstrer den og viser sin glede over å være til. Glad for sol og regn, gjødsel og stell. Slik er det visst med disse vakre plantene.Dunder og brak....det har det vært. Lyn og torden uten mellomrom, og nå som det er blitt stille passer ordtaket "etter regn kommer sol".
Jeg klarer fremdeles ikke å være sur for selvanningen, men må innrømme at jeg er fornøyd med at dagens tur til Lundberg Planteskole på Eydehavn (utenfor Arendal) var unnagjort før det satte igang. Lundberg  er virkelig et alldeles herlig sted. De har åpningstid fra 09.00" til sol går ned" - og "der hviles på søndag"..... Et stort utvalg av både vanlige og mer spesielle roser, klematis, stauder, busker og trær m.m. Anbefales på det varmeste!
Åja, ville du kanskje høre hva jeg kom hjem med?  Bilen var som vanlig særdeles godt oppfyllt av mine og Audi sine handlerier. Jeg fikk med meg Rosa Helen hybrid og Bonfire - begge vakre klatre/slyngroser. Kan med min fantasi se for meg at de skal klatre og slynge seg oppover pergolaen etterhvert som tiden går. Her er det bare å få de i jord så fort som mulig... potensiellt søndagsarbeid? Jeg har flere ganger lurt på hvorfor jeg satte ned New Dawn på hver en frontstolpe på pergolaen. Den er vakker, men det finnest da visselig så mye annet fint også. Og hvorfor kjøpte jeg Clematis Miss Bateman som følge? Det er jammen ikke så godt å huske hva som foregikk i topplokket på den tiden. Riktignok er Miss Bateman en vakker clematis som blomstrer tidlig - og er lys og fager - akkurat som New Dawn. Så - nå kommer det tilleggsbeplanting som skal blomstre fra juni/juli til september/oktober - i lilla og rødt og blått og - you name it. "Viticella" er en clematis med små blå/lilla klokker. Direkte søt! Og så måtte jeg bare ha "Ville de Lyon" - igjen - og denne ligner heller ikke på bildet som står i potta, men ligner nok adskillig bedre enn den forrige utgaven :-) "Voloceau" og "Viticella Etoile de violette", "vit. Polish spirit" og "vit. Sødertelje".

Etter å ha plantet alle disse trenger jeg nok å slappe av, og da er ferielektyren som sådan......

Iallefall mens jeg venter på bøkene jeg har bestilt fra Klematis.dk - "Klematis fra A-Z" og "Pelargonier - en smittende glæde".

Jepp - gleder meg! Det er ferie og nå skinner solen!

2 kommentarer:

Linda sa...

Hei!Åååå,jeg har lest om det hagesenteret.Høres spennende ut:)
Må nok få lurt med meg en hagevenn der en tur.Kos deg med nydelige roser, klematis og flotte bøker.
God sommer!

Mia sa...

Självvattning har vi och gott planteväder för rosor och Clematis. Det gäller att hitta det positiva när jordgubbarna ruttnar bort.
Ha en fin ferie :)