lørdag 19. mars 2011

Stiklingsgraut og påskestemning

Ååååh for en deilig dag! Sol fra blå himmel, og påskestemning i solveggen! Joda, jeg er klar over at det ikke er påske riktig enda, men følelsen var der.  I kveld er det fullmåne - den største på 20 år sies det - vakkert!
Helt snøfritt ned til drivhuset er det enda ikke, men nesten! Så - i dag bestemte jeg meg for at NÅ er tiden inne til å flytte inn for sesongen. Jeg fikk ryddet og støvsuget vegg til vegg teppet og vasket veggene med vann med litt salo og en skvett med klorin. Hentet hyllene i hageboden og festet hylleknekter til veggene. Joda - nå var det bare å sette igang med priking. Nok å ta av kan man vel si. Godt fornøyd med å ha merkingen i orden - virkelig peilig på hva som var hva i år.... i motsetning til i fjor! Så utpå ettermiddagen kjente jeg at det var på tide å avslutte - skulle bare vanne de tre siste som var priklet. Og det er da det skjer - i løpet av et halvt sekund ramler en av hylleknektene ned - og med den et helt undervanningsbrett med stiklinger på. Vantro står jeg å ser på - stiklingsgraut over halve gulvet. Da var det plutselig ikke mye påskestemning igjen! Tanken på det perfekte "skrekkscenario-bilde" streifet meg, men ble fort lagt på is. Det var bare å bite tenna sammen å begynne på redningsaksjonen. Jeg hadde hell i uhell for jeg mistet bare 7 stiklinger - resten tror jeg overlever, men - nå vet jeg ikke helt hva som er hva lenger :-) Jeg har satt på drivhusovnen og håper at jorda som ligger på gulvet blir tørr nok til å bli støvsugd i morra. Noe lærdom har jeg nok fått av dette. I 7 år har jeg hatt drivhus, og omtrent like lenge har jeg i svake øyeblikk bekymret meg for at hyllene skulle ramle ned av veggene med stiklingene på. Nå vet jeg hvordan det føles i praksis. Bildet viser hva som venter meg i morra - det er overkommelig :-)

Jeg har sådd mye og skal nok så litt mer før jeg gir meg. Fikk nettopp en forsendelse med frø fra BoGrønt som var bestilt i begynnelsen av februar.... Blant annet Lobelia-frø.... 10-12 frø i hver potte.... Lobelia frø er nesten umulig å styre når du sår - og som du ser - de kommer slett ikke i 10-12 frø om gangen. Det spirer så det suser, så jeg håper de kan deles opp i "dotter" etterhvert som de blir litt mer håndterlig. Ellers så blomstrer snøklokkene. Julerosene har knopper og det er liv i klatrerosene rundt pergolaen. Dette blir bra :-)
Ha en fortsatt god helg!

11 kommentarer:

Kristin Aurdal sa...

Bra det var stiklinger i pottene og ikke nysådde frø, det hadde blitt kaos det tenker jeg :-))
Nydelig utsikt du har.
Ønsker deg en god lørdagskveld-

Mete sa...

Herlig utsikt, og godt jobba, selv om det ble litt kaos på slutten der!
Men det er godt å være igang! JUHU!
Jeg har også sådd lobelia... spirer syyykt, men vet ikke hvordan jeg skal klare å prikle dem.. De er jo ørsmå! Og jeg sådde for lenge siden!
Så jeg sådde en omgang til - rett i amplene de skal stå i... Og å telle 10-12 frø per potte er jo omtrent som å finn et bestemt sandkorn i Sahara..
God lørdagskveld!

krepsemor sa...

Så uheldig da...Jeg håper de fleste overlever det fatale fallet!
Lobelia pleier jeg å så ved å bruke en blyant som jeg fukter litt, stikker den i frøposen, og så i jorden! Det funker perfekt. Inge prikling trengs da. I år har jeg ikke sådd den, men har gjort det i alle år!
Herlig med snøsmelting, ikke sant?

Turid sa...

Huff for et uhell, men godt at du mistet "bare" syv stiklinger! Liv i klatrerosene og knopper på julerosene - det må være herlig å oppdage det!
Ha en fortsatt fin søndag.

Mia sa...

Vilken skräck, men får hoppas det går bra. Det kunde ju varit värre, frö alltså, men trist oansett..

AnitaH2 sa...

Skrekk og gru, jeg krysser fingrene for at det blir bra til slutt! Mer spenning blir det i alle fall, om enn mindre systematikk...
;-)

stallnilsen sa...

Det er deilig når drivhuset er åpnet, lobelia frøene er jo så sinnsykt små, men det går fint ann og dele roten når de e blitt store, det pleier æ og gjøre.
Ha en fin dag , Lisbeth.

Unknown sa...

Jeg er også vekt .det er vel defor vi har felles intereser...Begonia,,, eller ikke hvem vet .hage og blomster er alltid noe en kan kose seg sammen med flere ,
spesielt når det går mot vår .
Ha en fin kveld Marit.

Stein sa...

Så flott at du har hatt så bra spireprosent i år! :-D
Jeg klør også i fingrene etter å åpne drivhuset for sesongen, men må nok smøre meg med tålmodighet litt til. Skulle gjerne hatt hagen og drivhuset like utenfor døren - og ikke tre timers kjøring unna :-(
Flott du ikke mistet mer enn 7 stiklinger når uhellet først var ute! Kanskje plantene blir ekstra robuste etter en sånn start ;-)

Ha en fin dag!
Stein

Mari Anne sa...

...men har du vegg til vegg teppe i drivhuset? Det høres da uvanlig tungvindt ut. Det er ikke veldig lenge siden jeg også laget "stiklingsgrøt" på drivhusgulvet. Jeg mistet noen uerstatlige planter, men det betyr bare at det nå er plass til andre uerstatlige planter.

Huset på landet sa...

Uff, så uheldig du var. Kjente følelsen når jeg leste det. :-))
Stakkars deg. Men, fint det gikk så bra som det gjorde.

Jeg har ikke drivhus, jeg. Men jeg ØNSKER meg veldig, veldig!

Ha en fin helg!
Klem fra Line