lørdag 3. april 2010

Kalktest


Litt hagearbeid ble det i dag også. Selv om det har blåst stiv kuling og vært temmelig kaldt. Så lenge en kan kle seg godt går det jo likevel, men forbaska med det håret som skal legge seg over øynene hele tiden! Etter vanning og sjekking i drivhuset begynte jeg å luke i trappebedet. Det er mye igjen, og jeg har 2-3 andre store bed som skal ryddes og lukes også. Det kommer nok til å ta en stund før jeg er ferdig med vårstellet.
I fjor sommer fikk jeg for første gang smørblomst i bedet. Det hadde jeg aldri hatt før, og skjønte ikke hvorfor det plutselig skulle spre seg slik. Og for noen røtter det er på smørblomsten! Jeg fortalte det til min far (bonden), og han svarte kontant: "Da er det for lite kalk!" Så - i dag har jeg testet. Resultatet var "nøytralt". Nøytralt ligger på Ph 7, noe som er litt for nøytralt til at blomster har det optimalt. I følge informasjon som lå ved testpakken står det: "Kalk nøytraliserer jordsyre og gir et godt grunnlag for et aktivt mikrobakterielt liv i jorden. En svak sur jordreaksjon (PH 6 til 6,5) er viktig for et godt stoffskifte i jorden som forbedrer næringsopptak til plantene." Det er like skadelig med høy Ph som med lav Ph, og nå skal det bli interessant å se om veksten blir annerledes i år enn andre år. Jeg kan ikke huske å ha kalket i bedet de siste 10 årene :-) Plena fikk og en dose kalk. Rosene ble klippet ned, og fikk servert spesialgjødsel for roser. Jeg har ikke noe særlig erfaring med roser - dilla oppsto først i fjor høst! Nå håper jeg at det er normalt at de ser slik ut i begynnelsen av april. I forhold til både kalk, og rosegjødsel: I morra er det meldt regn, så timingen er god! Jeg har fått med meg  at det ikke er bra å kalke og gjødsle på èn gang, så plena får vente et par uker før den blir gjødslet.
Jeg har vært innom Felleskjøpet i dag for å spørre etter plantekasser fra VEFI -de uten dreneringshull. Det hadde de ikke inne, (ikke med dreneringshull heller) og ifølge ekspeditøren er det en person i Stavanger som sitter å bestemmer hva Felleskjøpet skal ta inn av hageutstyr. Jeg gjorde mitt beste i å forklare hvorfor det ikke holder med store mini-drivhus, - hvorfor de må ta inn den andre typen plantekasser. Vi får se om det blir noe respons på innsatsen min etterhvert :-) Nå skal jeg ihvertfall slappe av! Ha en fin kveld du som kikker innom bloggen min!

6 kommentarer:

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

Så flott drivhus du har!
Nå starter sesongen for meg også!
Så hyggelig at du la igjen en kommentar på bloggen min. Det setter jeg stor pris på. Skal lese innlegget ditt om kalktest straks. det er bra å ha litt peiling.
Har også noe på lur om ulike typer jord. Det blir et innlegg etterhvert!
Fortsatt god påske!

Anonym sa...

Karin - mor og far ønsker deg tillykke med ph verdin for dine plomstrer.
Og en riktig god Påske til deg og din fam.

Margrethe sa...

God Påske! Først en kommentar til ph og sur jord. Etter å ha strevd med flittig gjødsling av et stort bed i flere år, sa min svoger (bonden): "La gjødsel-sekken stå i år, kalk i stedet. Mye!" Det ble overveldende.
Og så litt macro. Jeg har hatt macroobjektivet mitt i snart et år, men enda strever jeg med å få full uttelling. Og uten stativ ville det hele ha vært en stor nedtur. Men jeg er litt lat også, og gidder ikke dra det med meg over alt.

krepsemor sa...

Kalke altså? Da skal jeg jammen meg prøve det jeg også :o) Her lærer en noe nytt hver dag nesten... En skal lytte til bøndene ja!

Linda sa...

Hei Guri!
Ja det er blitt litt hagestell i påska,fint når sola titta litt frem.
Høres ut som jeg også trenger kalk.
Får håpe du får tak i plantekassene du trenger.
Her har jeg holdt meg ved symaskinnen.Syr gave til min venninne som var med på hagelagsmøte,hun blir snart 50.
Ha en fin ettermiddag.
Hilsen Linda :))

Mia sa...

Nej, vad bra! Finns det en test man kan köpa, den ska jag se efter. Kalk/ inte kalk, det där blir jag aldrig klok på. Jag brukar slå ut lite träaska, har läst den ökar ph, eller var det motsatt.. se, jag blir aldrig något klokare hur mycket jag än läser.. Oansett, det där testet ska jag försöka få med mig hem.
Ha en god, vårlig, fortsättning på påsken :)