fredag 30. april 2010

Nå er det helg!

Mens jeg fremdeles var på jobb kom det sms fra mannen: "hentelapp kommet". Her er det samarbeid altså, han vet hva jeg vil vite! Jeg visste at det var fra Zimtrade, for de hadde sendt mail om at det var noe på vei. Ikke kunne jeg huske at jeg hadde bestilt noe, men tar fremdeles i mot alt med stor takk - mot bedre vitende :-) Det er FULLT, men det var nå kanskje ikke noen nyhet lenger... Nåh - jeg har likevel fått plass til 11 Fuchsia-stiklinger - hengefuchsia mix og 3 Fuchsia "First yellow". Ja - det skal visst være den første gule Fuchsia som er laget, og selv om jeg ikke er spesielt begeistret for gult, så måtte jeg bare prøve for å se om dette virkelig er sant. Snakker om Fuchsia, men på bildet er det bilde av knoppen som snart kommer til å sprette ut på morelletreet. I et gammelt 1/2 vinfat på terrassen står det. Lite og snart fullt av blomster. I fjor var det store, søte, mørkerøde moreller. Kanskje 30-40 stk. I år blir det kanskje enda flere? Hvis det nå har kommet et bilde ca. her - så er visst det en orange fylt surfina. Finnes det orange surfina også? Hmmm.... den skal jeg kanskje ikke ha til neste år. Hvor skal den passe mon tro?
Jeg var innom et par Hagesentere på vei hjem fra jobb. Måtte ha litt mer flytende gjødsel til drivhusbruk, jord til prikling, og torv! Når jeg først var i nærheten kom det kjapt med en Pelargonium "Dronning Ingrid" og en drueranke "Chardonney".
 Ja, det var torv det var anbefalt i stedet for lecakuler i potter og kasser. Jeg gikk ens ærend ned på torvet til han som var på hagelaget og hadde fortalt oss om krukker og potter. Han har jobbet over 20 år på planteskole, og har utsalg på torvet i byen. Jeg fortalte at jeg helt hadde glemt hva han anbefalte, og svaret kom før jeg hadde snakket ferdig - "torv".  En dame som sto der fattet også interesse, og hun anbefalte furukongler for å hindre jorden i å tette dreneringen. Jeg har hatt flate steiner for å hindre dreneringen i å gå tett. Det virker, men det blir veldig tungt.
Husker at fagmannen sa at en ikke skulle la krukkene stå rett på jorden uten fat under - da kan dreneringen tette seg, og han mener det er nødvendig med litt luft under dreneringshullene for at en skal være sikker på at plantene ikke drukner. 
Jeg var på hagesenteret hvor jeg kjøpte torv og da fortalte jeg til ekspeditøren hva jeg hadde hørt. Der kom det ganske kontant "det kommer til å bli vått i jorda hele tiden" - med andre ord "det kommer aldri til å gå bra"? Jeg spurte også etter jord med små lecakuler i. Det har jeg brukt som jord når jeg priklet, og det har jo beviselig vært vellykket? Men - nei, leca det var ikke tingen i priklejord, da var det bedre med.....  
Da skjønner du vel at det ikke var Plantasjen jeg var på - men dit kjørte jeg etterpå - for å kjøpe jord med små lecakuler :-) Det er visst mange meninger om alt, og jeg vet ihvertfall ikke hva som er rett til enhver tid - men - jeg prøver torv istedet for lecaculer i år. Det vi kan være nokså enig om er vel god jord i potten, - alltid god drenering, og lett gjødselblanding ved hver vanning. Resultatet vil jo vise seg i løpet av sommeren, og med det sier jeg GOD HELG!

5 kommentarer:

Ellen Walnum sa...

Hvis dette er en av de surfinaene du kjøpte på Kulien har det oppstått en eller annen raritet, for siden du kjøpte samme som meg vet jeg at vi ikke kjøpte noen orange surfina. Den så da underlig ut. Det hender at noen stiklinger blir feilmerket, men jeg vet at de ikke har orange doble surfina......

Linda sa...

Det er vel litt med hage som med barn, det finnes tusen oppskrifter og sannheter:) Man må nok finne ut hva som passer i ens hage tenker jeg:) Men alltid artig å prøve nye råd, og så har vi jo de gamle sannhetene da:)
Spennende med hentelapp:)
Go helg til deg og:)

krepsemor sa...

He-he! Jeg bet meg merke i at du sa noe om at du "ikke husket at du hadde bestilt..."! Da er du en ekte hagegal!!! Orange fylte surfinia har jeg ikke sett før, heller ikke enkle!
Pottene jeg fyller med blomster, pleier jeg å fylle opp med småstein, og setter enten på et fat, eller rett på jorda uten, alt ettersom, og det har jo fungert greit! En blomstervenninne har sydd en pose som hun fyller med lecakuler, og den legger hun i bunnen av potta! På den måten kan den brukes om igjen senere! Det var jo ganske smart!
Deilig med helg! Kos deg nå da!

Anita sa...

Må le litt jeg da...:) Men det er nok litt som Linda sier her, "tusen oppskrifter og sannheter.." Så må mann finne ut litt selv hva som fungere best i sin hage. Det er ikke alltid til å bli like klok på når folk som virkelig skal ha peiling, fordi de har jobbet med som her hage, i en mannsalder...

Men jeg synes jo alltid det er kjekt å høre om nye ideer og forslag til bedring på ting....lære litt av hva andre har erfart, og ta litt lærdom av det... Er ikke dette en del av livet generelt da???
Ha en forsatt fin helg!
Klem Anita

IngunnBW sa...

Ordtaket 'mye vil ha mer' må jo passe perfekt på deg! Men er det noe rart med alle fristelsene som kommer i full galopp for tiden :)