onsdag 7. april 2010

Oj, oj, oj - så fin!


Det må jeg si. Ante ikke at jeg hadde en blomst med denne fargen engang. På skiltet står det "rosa fylt" - og resten ligner jo på noe jeg vanligvis har kalt Petunia, - men det er vel heller Surfina... ?
Dette er en av stiklingene jeg kjøpte på Kulien for leeenge siden. Da fikk jeg jo stort sett en hel del som jeg ikke akkurat hadde peiling på. Nå ser jeg jo at iallefall "fylt rosa" er vakker!
Jeg har en annen type som det kun står "Lime" på skiltet.... det er vel Surfina det og da :-) Den har ikke blomstret enda, så jeg går å kikker spent hver dag. Idag måtte jeg bære 3 kanner (30 l) med vann fra kjøkkenkrana. Nå er det meldt bedre vær - og varme. Det begynner å haste med å lodde vannrøret på utekrana!  :-)
"Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius, är utsedd till Årets Perenn 2010". Bildet er lånt fra "Odla Nu", og det står videre " Koreansk plymspirea är en mästare i stil och form. Den runda tuvan är tät och fräsch hela säsongen i både soliga och skuggiga lägen. Årets Perenn 2010 är ett fynd för marktäckning och kanter men också i kruka och som liten, finstämd solitär."
Jeg har sådd og fått frem noen spirevillige og etterhvert fine eksemplarer. En av mine utfordringer er en kant jeg laget på fjellet i fjor høst. Da jeg spadde opp til nytt rosebed på plena - la jeg torven opp ned som skille på fjellet mot naboen = kant. Her står, halvveis ligger en stor Tuja som snøen har ødelagt (les: tømming av snø av brøytemannen). Naboen har tenkt å kutte den ned, og da blir det veldig åpent den veien. Så nå har jeg planlagt å fylle på noe jord øverst og plante Koreansk plymspirea på toppen. Den dekker forhåpentligvis torven ganske så godt. Jeg må ha noe høyt i tillegg. Det må tåle vind! Har du et godt tips? Planlegging er halve moroa. Nå  skal det snart prøves ut i praksis! Ha en fortreffelig kveld! :-)

3 kommentarer:

Linda sa...

Det var et nytt navn for meg, men den hørtes ut som en flott plante med gode egenskaper. Vakker også. Kanskje jeg skal prøve meg på den jeg og, men det får bli til neste år...
Koselig at du følger med hos meg:) Jeg vet ikk ehvor du bor, men jeg fant jordskokk på Lunds gartneri ved fredrikstad i fjor... Kanskje de har i år og... Man kan sikkert spørre på planteskolene hvor man bor, kanskje de kan skaffe?:)

Det er sikkert mye fint som er høyt du kan ha der, men vanskelig å foreslå da jeg ikke vet hva du ønsker deg. Hekk? vintergrønt? Busker? Blomster? Jordskokk danner jo fort en hekk, sm står godt i vind og vær (når vi først er inne på denne planten:))
Og den blir ikke tatt av brøytebilen til neste vinter heller, da den klippes ned før frosten:)klem

Mia sa...

Den aruncusen är en toppenplanta, lätt att ha att göra med och ser ut till att tåla allt. En helt fantastisk planta så den klarar sig helt säkert där på toppen också. Vad du ska planta i tillägg, ja, det är jag helt övertygad om att du finner ut av, det finns ju så mycket, men hade det inte varit bra med en buske eller något också, som både tar insyn och vind?

Margrethe sa...

Helt enig; planlegging er halve morroa. Minst. Selv har jeg en tendens til å planlegge for så å gjøre noe helt annet når jeg står der med plante og spade. Da blir det litt sånn på impuls likevel. Ha en herlig vårdag.